مدیرعامل سرمایه گذاری صنایع برق و آب صـبا خبر داد؛ عرضه هلدینگ نیروگاهی ایرانیان مپنا

صنعت آب و برق به عنوان یکی از شاخص های اصلی و زیربنایی در توسعه هر کشوری همواره مورد توجه سیاست­گذاران بوده است  همچنین این موضوع زمینه ای  مطلوب برای سرمایه­گذاری بخش خصوصی و دولتی محسوب می­ شود.

 البته حساسیت و اثرگذاریِ این صنعت بر سایر بخش‌های جامعه، بر کسی پوشیده نیست. امروزه صنعت برق به دلیل امکان به‌کارگیری تکنولوژی‌های مدرن‌ و ملاحظات زیست‌محیطی در سایر بخش­های صنعتی، نقشی حیاتی و استراتژیک ایفا می­کند.

 همچنین در این روند ،صنعت آب نیز با توجه به نقش فوق‌العاده آن در تأمین نیازهای اولیه افراد جامعه، به دلیل خشکسالی‌های پی در پی اخیر و منابع رو به کاهش آن در کشور، در سال‌های اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است.

بر این اساس یکی از مجموعه ­های فعال در حوزه صنایع برق وآب، شرکت سرمایه­گذاری صنایع برق و آب صـبا بوده که حدود سه دهه  فعالیت در این صنعت را آغاز کرده است.

فرصتی پیش آمد تا درباره  فعالیت و برنامه­های پیش روشرکت مذکور و برخی از مسایل فعالان صنعت آب و برق ، گفتگویی با جعفر جولا مدیرعامل شرکت سرمایه­گذاری صنایع برق و آب صـبا انجام دهیم.

فعالیت سرمایه گذاری صنایع برق و آب صـبا  و شرکتهای زیر مجموعه، در چه زمینه هایی متمرکزبوده، همچنین  ترکیب سهامداری و ساختارپرتفوی آن ها چگونه است ؟

سرمایه­گذاری صبا به عنوان بزرگترین هلدینگ فعال در صنعت برق و آب کشور در سال ۱۳۷۰ تحت نام شرکت سرمایه‌گذاری ساتکاب(سهامی‌خاص) تأسیس شد. در سال ۱۳۸۲ نام شرکت به سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا(سهامی‌خاص) تغییر یافت و متعاقباً در سال ۱۳۸۳ از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شد. پذیرش این شرکت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار تحت عنوان نهاد مالی سرمایه­گذاری، در سال ۱۳۹۰ صورت گرفت.

سرمایه فعلی شرکت صبا ۳،۵۰۰ میلیارد ریال برآورد می شود . ترکیب سهامداران این شرکت شامل شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس(۹۸/۴۹ درصد)، شرکت مادرتخصصی مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق-ساتکاب وابسته به وزارت نیرو (۹۹/۴۹ درصد) و سایر سهامداران(۰۳/۰ درصد) است .

بخش عمده‌ای از پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری صبا شامل شرکت­های فعال در حوزه برق و آب کشور از جمله ۳۹ شرکت توزیع برق استانی، ۲۱ شرکت مدیریت تولید و بهره برداری نیروگاهی، ۴۳ شرکت آب و فاضلاب استانی، آبیاری و زهکشی و بخشی از سهام شرکت‌های بورسی مانند نیرو ترانس، پارس سویچ و سرمایه­گذاری فنی و مهندسی مشانیر می شود.

علاوه بر شرکت­های مذکور، سرمایه­گذاری صبا سهامدار عمده شرکت­های راهبردی همچون گروه مپنا و گروه فراب نیز است که از ظرفیت، دانش و تخصص بسیار بالایی در امور مربوط به احداث و توسعه انواع نیروگاه­های برق و تجهیزات مرتبط برخوردارند.

  شرکتهای زیر مجموعه صبا، چه  برنامه ای برای   ورود به بورس دارند؟

پذیرش شرکت­های سرمایه­پذیر فراب که بیش از ۵۲ درصد از سهام آن در اختیار شرکت صبا قرار دارد، در دستور کار قرار دارد. از جمله دارایی­های ارزشمند فراب ،دو نیروگاه سیکل ترکیبی شیرکوه یزد(۴۸۴ مگاواتی) و دالاهو(۹۰۰ مگاواتی) است که پذیرش این دو نیروگاه نیز درحال بررسی بوده و اقدامات لازم جهت عرضه سهام در فرابورس پیگیری می شود.

مقدمات پذیرش هلدینگ نیروگاهی ایرانیان مپنا در بازار سرمایه انجام گرفته و به احتمال فراوان در نیمه اول سال جاری عرضه این هلدینگ بزرگ انجام می­گیرد.  همچنین نیروگاه­های گناوه، سنندج، توس، تولید برق علسویه و برخی نیروگاه­های بادی شامل نیروگاه ۵۵ مگاواتی کهک(۲۲ عدد توربین ۵/۲ مگاواتی) و نیروگاه آقکند(مجهز به ۲۰ توربین بادی ۵/۲ مگاواتی) به ظرفیت مجموع ۵۰ مگاوات از شرکت­های این هلدینگ خواهند بود.

مطالبات بخش نیروگاهی در چه شرایطی قرار دارد؟

همانگونه که می­دانیم دولت بزرگترین بدهکار صنعت آب و برق کشور است. به عنوان نمونه طلب گروه مپنا تنها از محل فروش برق مبلغ ۴ هزار میلیارد تومان برآورد می­شود. از طرفی پیمانکاران بخش خصوصی به دلیل عدم وصول مطالبات معوق خود و افزایش هزینه­های تولید با مشکلات عدیده­ای مواجه هستند. اقتصاد نامتوازن صنعت برق که به نظر بنده بزرگترین عامل آن نظام تکلیفی قیمت­گذاری برق است، باعث شکل­گیری کلاف سردرگمی گردیده که روز به روز به بحران این صنعت می­افزاید.    

 چه برنامه­ایی برای افزایش سرمایه دارید؟

شرکت صبا در نظر دارد برای حفظ ،ارتقاء جایگاه خود در صنعت برق و آب کشور و همچنین اصلاح ساختار مالی شرکت اقدام به افزایش سرمایه از محل مطالبات و سود انباشته کند.

در حالحاضر سرمایه فعلی شرکت ۳۵۰ میلیارد تومان است که  با افزایش سرمایه به میزان ۱۱۵۰ میلیارد تومان، سرمایه صبا به عدد ۱۵۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید .

سرمایه گذاری صنایع برق و آب صـبا  قرار است وارد بازار سرمایه شود وتاکنون چه اقدامی صورت گرفته شود ؟

با توجه به مزایای پذیرش شرکت­ها در بازار سرمایه و البته در راستای راهبردهای سهامداران عمده شرکت مبنی بر تقویت شفافیت­های مالی، عرضه سهام شرکت در بازار سرمایه در سال جاری با جدیت دنبال می­شود. خالص ارزش دارایی­های شرکت صبا به عنوان بزرگترین هلدینگ برق و آب کشور و سهامدار عمده گروه مپنا عدد بسیار قابل توجهی است. در این رابطه تمامی الزامات و مقدمات پذیرش شرکت صبا در بورس اوراق بهادار تهران سپری شده و در حال همکاری با یکی از شرکت­های تأمین سرمایه معتبر جهت تسریع در روند پذیرش می­باشیم.

 روند استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر را چگونه ارزیابی می کنید و چه اقدامی در این خصوص داشته اید ؟

بر اساس قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه (‌۱۴۰۰- ۱۳۹۶) دولت باید سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک را تا پایان اجرای آن به حداقل پنج درصد برساند. این در حالی است که همچنان ۹۰ درصد تامین برق کشور را نیروگاه‌های حرارتی برعهده دارند که به نظر علت اصلی آن وجود سوخت ارزان قیمت در کشور است.

ظرفیت درحال بهره برداری نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور تا پایان فروردین ماه به ۸۲۳ مگاوات رسیده و ۵۱۳ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر نیز در حال احداث است؛ با توجه به اینکه نرخ خرید برق از نیروگاه­های تجدیدپذیر به مراتب بالاتر از سایر انواع دیگر نیروگاه­هاست (هر کیلووات ۴۸۰ تومان) بنابراین فرصت خوبی برای سرمایه­گذاری در این بخش وجود دارد.  مپنا نیز در این بخش عملکرد مطلوبی داشته و همان­گونه که اشاره شد شرکت انرژی­های تجدیدپذیر مپنا که مالک نیروگاه ۵۵ مگاواتی کهک و نیروگاه ۵۰ مگاوات آقکند است از جمله شرکت های فعال گروه مپنا در این حوزه به شمار می آید.  

سودآوری شرکت صبا ،سال گذشته چه میزان بود و برای امسال این میزان را چگونه پیش­بینی می­کنید؟

سودآوری صبا با توجه به ماهیت شرکت، عمدتاً از محل تقسیم سود شرکت­های سرمایه­پذیر و مشخصاً گروه مپنا است. البته سیاست تقسیم سود در شرکت­ها نیز متأثر از شرایط نقدینگی و محدودیت­های دیگر بویژه منابع لازم جهت انجام پروژه­ها است، لذا راهبردهای آتی سهامداران غایی صبا تاثیر مستقیمی بر وضعیت سودآوری شرکت دارد.

فروش سرمایه­گذاری­ها نیز ،محل دیگری برای شناسایی سود در هلدینگ­هاست که در مورد شرکت صبا با توجه به سیاست­های کلان و خط مشی کلی شرکت، نسبت سود فروش سرمایه­گذاری­ها به سود تقسیمی شرکت­های زیر مجموعه معمولاً رقم بسیار کمتری است.

در شرایط فعلی و با توجه به رویه قبلی شرکت­های زیرمجموعه به ویژه گروه مپنا ،سود شناسایی شده در سال رقمی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان است. پیش­بینی می­شود سال جاری نیز حداقل به میزان سال گذشته سود شناسایی شود.

تحریم­ها و نرخ ارز در فعالیت­تان چه تاثیری داشته است؟

در سال­های اخیر همزمان با تشدید تحریم­های یکجانبه، تلاش زیادی به منظور داخلی­سازی و تأمین ملزومات اساسی کشور بویژه در صنعت برق صورت گرفت که گروه مپنا نمونه ای  روشن و موفق در این خصوص است. البته در تأمین اندک قطعات نیروگاهی که از طریق واردات به چرخه تولید اضافه می­شوند، همچنان با مشکلات عدیده­ای مواجه هستیم. از این حیث اثرات منفی تحریم­ها در شرکت­های پیمانکاری نظیر مپنا و فراب ملموس است . همچنین در حوزه مراودات بانکی و انتقال ارز محدودیت­های ایجاد شده، قابل انکار نبوده و منجر به تحمیل هزینه های اضافی بیشتری به شرکت­ها شده است، اما با تدابیر اندیشیده شده تمام تلاش­ها در جهت رفع این محدودیت­ها و کاهش هزینه­های مورد اشاره است تا با استفاده ازهمه ظرفیت­های موجود اثرات سوء تحریم را کاهش داد.

با توجه به سیر صعودی ورود نقدینگی به بازارسرمایه  ، چه بایدکرد تا از این فرصت در راستای  افزایش فعالیت و تولید شرکت­ها بهره برد؟

یکی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه تامین مالی ارزان قیمت­تر شرکت­هاست. در سالی که توسط مقام معظم رهبری به نام سال جهش تولید مزین شده است، بی­شک یکی از الزامات این جهش تجهیز مناسب منابع مالی بنگاههاست. در حال حاضر به دنبال استقبال کم­نظیر مردم از بازار سرمایه به دلیل رکود بازارهای موازی و ورود حجم قابل توجهی از نقدینگی جامعه به بازار سرمایه، تحقق این مهم در قالب افزایش سرمایه شرکت­ها از محل آورده نقدی امکان­پذیر است . البته تحقق این امر نیازمند ایفای نقش موثرتر مسئولان در سرعت بخشیدن به صدور مجوز افزایش سرمایه ناشران است. در حال حاضر چنین چابکی در بدنه سازمان بورس مشاهده نمی­شود. به عنوان نمونه با وجود برگزاری مجمع و تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه گروه مپنااز محل سود انباشته از مبلغ ۲.۷۰۰ به ۴.۰۰۰ میلیارد تومان،‌کماکان مجوز افزایش سرمایه از طرف سازمان بورس صادر نشده است. 

شرایط موجود و آینده فعالیت های صنعت برق را چگونه می بینید؟

از آنجایی که برق در اقتصاد جانشین ندارد و یک کالای کاملاً استراتژیک در حیات صنعت کشور محسوب می­شود، لذا توجه به آن نیز نیازمند نگاه کلان و بلند­مدت است. در سال­های اخیر دیدگاه تأمین برق پایدار به ویژه در زمان پیک مصرف مورد توجه مسئولان وزارت نیرو قرار داشته است. در این راستا احداث نیروگاه­های جدید و تبدیل نیروگاه­های ساده به نیروگاه­های سیکل ترکیبی به منظور افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور در دستور کار قرار دارد.

 همجنین در بخش خصوصی نیز ،گروه مپنا همزمان با افزایش سهم خود از تأمین برق کشور و توسعه نیروگاه­های خود به ویژه نیروگاه­های تجدیدپذیر، دیدگاه تبدیل برق به محصول با ارزش افزوده بالاتر را مورد توجه قرار داده است.

در این راستا پروژه برقی کردن صنعت حمل و نقل به ویژه حمل و نقل عمومی با جدیت در حال پیگیری است و در برخی استان­ها نیز توافقات خوبی با مسئولین شهری حاصل شده است. پروژه­های این چنینی علاوه بر صرفه اقتصادی قابل ملاحظه آن ،نکات مثبت فراوان دیگری از جمله بی­نیازی به سوخت­های فسیلی،‌ کاهش آلودگی هوا و… خواهد داشت. 

از طرفی اقتصاد صنعت برق نیز نیازمند توجه بیشتر متولیان امر است. تعیین تکلیف نظام قیمت­گذاری دستوری، مدیریت  هزینه­های تولید، کاهش تلفات، تسریع در تسویه بدهی دولت به بخش خصوصی و فرهنگ­سازی در مصرف بهینه آب و برق از جمله مواردی هستند که در سال­های اخیر کمتر مورد توجه  قرار گرفته­اند. به طور یقین در صورت ادامه وضع موجود  با بحران مواجه خواهیم بود.